Momentul adevărului

Rezultatele concrete care pot fi cuantificate în valoare monetară sunt cele care caracterizează orice afacere. De aceea pragmatismul şi orientarea spre acţiune sunt poate cele mai apreciate calităţi ale oamenilor de business. Pentru că rezultatele lor sunt generate chiar de situaţiile pe care ei le experimentează, cei mai mulţi oameni de business afirmă că experienţele prin care trec sunt cele care le formează credinţele despre ceea ce este bun sau rău, adevărat sau fals important sau neimportant în legătură cu modul în care au nevoie să se adapteze la mediul de afaceri. Practic ei învaţă din propria lor experienţă, fiind convinşi că experienţele prin care trec le crează credinţele despre capacitatea lor de a face faţă mediului de business.

Dacă luăm însă în consideraţie că partea inconştientă sau “pilotul automat” din noi este cel care ne ghidează comportamentul şi implicit ne provoacă situaţiile pe care le experimentăm, avem nevoie să recunoaştem că de fapt experienţele prin care trecem sunt create de credinţele noastre şi nu invers.

Experienţele pe care le trăim ne oferă doar feedback-ul care ne confirmă şi ne readuce mereu aminte de modul în care credem că arată lumea înconjurătoare, determinând astfel felul în care percepem fiecare realitatea. Pe scurt, suntem precum nişte magneţi de experienţe şi atragem în viaţa noastră fără să ne dăm seama, doar acele situaţii sau circumstanţe pe care credinţele noastre, mai degrabă inconştiente decât conştiente, le autorizează.

Deseori mediul de afaceri abundă de vorbe precum: “Nu am timp ”, “Suntem legaţi de mâini şi de picioare”, “Unde dai şi unde crapă”, “Teoria ca teoria dar practica ne omoară” , “Doar atât se poate face” sau “Până când nu vezi, nu crezi”. De unde vin oare aceste credinţe ?

Din faptul că mulţi dintre noi realizăm că există o diferenţă între intenţiile noastre şi experienţele cu care ne alegem atunci când nu ne conştientizăm credinţele limitative care ne sabotează intenţiile. Unde mai punem şi că în loc să ne conştientizăm credinţele limitative şi să le înlocuim cu altele care să ne dea putere, preferăm să le ignorăm şi să le lăsăm să ne creeze iar şi iar experienţe nedorite pentru care vom găsi mereu scuze atribuind cauzele acestora oricui altcuiva numai nouă înşine nu.

Cum se face că atunci când cu toate că avem cele mai bune intenţii şi chiar ştim cum să acţionăm, ne alegem deseori cu experienţe care ne fac să simţim frustrare şi resemnare pentru că nu am putut obţine ceea ce ne-am propus?

Probabil că ai avut ocazia să te confrunţi cu actele ratate. Imaginează-ţi că eşti un antreprenor respectabil care îşi propune să ajungă la timp la o întâlnire importantă de afaceri de care depinde viitorul afacerii tale dar ţi se întâmplă lucrurile în aşa fel încât fără să vrei, întârzii sau chiar nu mai ajungi deloc la acea întâlnire datorită unui şir nefast de experienţe: nu ţi-a sunat la timp ceasul deşteptător sau nu era călcată cămaşa potrivită, nu a pornit maşina sau traficul supraglomerat, etc.

Secretul stă în sistemul nostru de credinţe. Dacă în inconştientul tău există o credinţă sau gând care fără să-ţi dai seama se opune intenţiei tale conştiente, această credinţă te va sabota. Cum ? Ghidându-te pe acele căi prin care experienţele tale vor evita evenimentul marcat de credinţa ta inconştientă ca fiind generatorul unei stări emoţionale negative care te-ar face să suferi.

Imaginează-ţi că eşti un copil de 5 ani care este îndemnat de părinţii pe care îi iubeşte până la cer, să stea departe de copii mai mari pentru a fi protejat de glumele proaste ale acestora. Părinţii îţi spun: “Copii mai mari ca tine sunt răi”. Această povaţa a devenit la acel moment o credinţă care te-a ajutat copil fiind, să te protejezi de supărările pe care ţi le-ar fi provocat șicanele copiilor mai mari. Ai acceptat această credinţă fără să te opui pentru că venea din partea părinţilor tăi care ţi-au dorit binele. Cu această credinţă încorporată în sistemul tău de credinţe, de fiecare dată când întâlneai copii mai mari ca tine, în mod automat ţi se declanşa o stare emoţională de disconfort care te îndemna să-i ocoleşti. Toţi copii mai mari ca tine îţi păreau că sunt răi şi de aceea făceai tot posibilul să-i eviţi.

Imagineza-ţi acum că tu, acel copil de 5 ani de odinioară, ai devenit adult şi ai uitat de vremurile trecute ale copilăriei când te fereai de copii mai mari. Totuşi sistemul tău de credinţe păstrează încriptată şi acum proaspătă şi vie credinţa “Copii mai mari ca mine sunt răi”, de care tu nici nu mai ştii. Ceea ce însă ştii este că la întâlnirea importantă de afaceri la care intenţionezi să participi vor fi prezenţi oameni de afaceri puternici care sunt mai în vârstă ca tine. Cu toate acestea sistemul tău de credinţe te ghidează fără să-ţi dai seama creîndu-ţi în mod inconştient acele experienţe astfel încât să eviţi să te întâlneşti cu nişte “copii” mai mari ca tine.

Suntem creatorii propriilor noastre experienţe atât în viaţa personală cât şi în cea profesională. Le creem prin felul în care credem că ni se arată lumea înconjurătoare. Cum viaţa noastră s-ar putea reprezenta că fiind cumulul experienţelor pe care le trăim am putea spune chiar dacă nu ne vine să credem , că suntem creatorii propriei noastre vieţi.
Există adânc incriptat în subconştientul tău sistemul propriu de credinţe pe care dacă ai învaţa cum să-l foloseşti te-ai putea asigura că “pilotul tău automat” nu îţi sabotează intenţiile şi că ţi-ai putea creşte semnificativ valoarea afacerii şi calitatea vieţii. Acest sistem îţi filtrează prin lentila propriilor credinţe atât modul în care îţi concentrezi atenţia pe diversele oportunităţi care ţi se ivesc, cât şi modul în care percepi informaţiile pe care le primeşti din partea acestora prin intermediul funcţiilor tale senzoriale. Scopul acestui sistem este de a te ajuta să te dezvolţi adaptându-te constant la lumea înconjurătoare pe care ai început să o explorezi chiar imediat după ce te-ai născut. Sistemul credinţelor tale sunt precum un aparat GPS cu ajutorul căruia navighezi prin lumea înconjurătoare şi care îţi ghidează experienţele pe acele căi care să te protejeze de suferinţă. Pentru că experienţele prin care treci le resimţi prin intermediul stărilor emoţionale, acestea vor reflecta mereu credinţele tale care pot fi capacitive sau limitative.

Cât de mult vrei să-ţi creezi experienţele favorabile rezultatelor concrete de business pe care intenţionezi să le realizezi ? Cât de mult vrei să-ţi creşti predictibilitatea realizărilor într-un mediu de business impredictibil?

Momentul adevărului este atunci când se întâmplă să conştientizăm ceea ce nu ştiam că poate fi extrem de important pentru viitorul nostru.

Managerii şi oamenii de afaceri sunt pragmatici şi au nevoie întâi de trăirea experienţelor şi obţinerea rezultatelor concrete pentru ca mai apoi să le evalueze pentru a şti ce anume să facă mai bine data viitoare. Pentru a-şi îmbunătăţi continuu performanţa ei folosesc feedback-ul şi logica învăţând din experienţa proprie.
Totuşi o parte dintre ei, din dorinţa de a-şi ridica şi mai mult standardele de performanţă şi-au dat seama că folosind doar feedback-ul şi logica obţin doar o mică parte din ceea ce ar avea nevoie pentru a-şi îmbunătăţi rezultatele viitoare. De asemenea ei şi-au pus o întrebare cheie : “Ce se întâmplă atunci când navighezi cu un sistem GPS al căror hărţi nu a fost actualizat sau nu mai corespunde cu teritoriul?” Au realizat astfel că ar putea să economisească timp și resurse dacă şi-ar conştientiza credinţele limitative şi le-ar schimba cu altele capacitive care să nu le saboteze intenţiile încă dinainte ca acestea să se materializeze.

Aceşti oameni au realizat că au nevoie de coaching ca instrument de business de care să se folosească pentru a fi cât mai compleţi atunci când simt că au nevoie şi vor să-şi crească performanţa.

În calitate de coach, cu unii dintre ei am lucrat individual sau pe echipe ajutându-i să descopere cum îşi pot creşte semnificativ rezultatele şi satisfacţia muncii lor. Prin coaching le-am oferit posibilitatea să beneficieze de acele momente ale adevărului care le-au rescris şi actualizat sistemul de navigaţie GPS al propriilor credinţe pentru a-şi transforma în mod favorabil realitatea. Aceşti oameni ambiţioşi şi-au clarificat astfel viziunea identificându-şi cu precizie priorităţile, au învăţat să-şi folosească creativ şi constructiv atât memoria experienţelor din trecut cât şi pe cea a experienţelor din viitor şi şi-au dobândit entuziasmul de a alege căile cele mai eficace prin care să-şi materializeze corect şi complet scopurile arzătoare. Prin coaching ei au devenit capabili să-şi autogenereze credinţele capacitive responsabile de energie, creştere şi reinventare şi să-şi autocorecteze credinţele limitative responsabile de stagnare, demotivare şi blamare.

Cât de important poate fi momentul adevărului pentru tine ?

Scroll Up